Dziś przepis na szybkie i dobre ciasto śliwkowe.
Potrzebujemy :
2 duże jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g wiórków kokosowych
125 g jogurtu naturalnego (grecki też może być)
200 g mąki pszennej
125 g cukru
125 g masła (temp pokojowa)
Przygotowanie
Masło z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.
Następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając, dodać stopniowo przesianą mąkę cały czas pamiętamy o mieszaniu, dodać proszek do pieczenia .
Teraz czas na wiórki i jogurt.
Powoli dodać wiórki dokładnie wymieszać, następnie powoli cały czas mieszając dodać jogurt .
Blachę 29 x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a następnie wyłożyć ciasto.
W ciasto powciskać przepołowione śliwki. Jeśli śliwki są kwaśne można doprawić je cynamonem - wyciągnie on trochę smak.
Ciasto pieczemy w temp 160'C bez termoobiegu przez około 40-45 minut.
Stopień wypieczenia można sprawdzać patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz