sobota, 29 lipca 2017

Deser Chia

Ten przepis miałam już dodać kilka razy, wreszcie zmotywowałam się do tego .

Jest mega łatwy , dobry i wcale nie aż taki drogi jak by się mogło zdawać.







Potrzebujemy :

 mleko kokosowe 400ml 
wiórki kokosowe ok 20 g
nasiona chia 3 łyżki 
ksylitol (miód lub cukier )
owoce
 
 \

mleko przelewam do garnka , podgrzewam , cały czas mieszam.

Po chwili dosypuję nasiona chia i wiórki kokosowe , ksylitol.

Zagotowuje wszystko razem cały czas mieszając.



 Mleko zacznie gęstnieć, a nasionka wyraźnie napęcznieją.

Wtedy ściągam mieszankę z gazu, czekam aż trochę przestygnie. 

Co jakiś czas mieszam.

Następnie przelewam masę do pucharków i odstawiam do lodówki na około 2 godziny.





Kiedy deser się schłodzi nakładam owoce .
Czasem są to po prostu świeże owoce, czasami mus. 



MUS:
Owoce mrożone wrzucam do garnka , lekko dosładzam , podgrzewam mieszając. 
Kiedy owoce się rozpuszczą czekam chwilę aż przestygną
 (blendowanie ciepłych rzeczy powoduje stępienie ostrzy) 
 blenduję na jednolitą masę i polewam zastygnięty deser.

Niestety nie udaje mi się nigdy zrobić zdjęcia gotowego deseru , zawsze zostaje za szybko zjedzony. Tak było i tym razem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz