niedziela, 9 lipca 2017

Kruche ciasto z porzeczkami

Moje ulubione ciasto w sezonie letnim.
Nie jest skomplikowane i zawsze wychodzi .

Ciasto kakaowe :
- 1,5 szkl mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 125 g margaryny lub masła koniecznie z lodówki
- 0,5 szkl cukur
- 2 żółtka ( jak mam bardzo małe jajka daje 3 , białka wykorzystamy również  )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 opakowania cukru waniliowego

z tych składników należy szybko ugnieść ciasto. Nie zagniatac go zbyt długo , tylko do połączenia się składników . Ciasto podzielić na dwie części , owinąć w folię lub włożyć w woreczek i schować do lodówki na minimum 2 godziny .
Jeśli chcemy ten proces przyspieszyć można włożyć ciasto na około 30 -45 minut do zamrażarki.

Masa kokosowa
- 2 białka ( 3 jeśli jajka były małe )
- szczypta soli
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 torebki proszku budyniowego śmietankowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 50 g wiórków kokosowych
- 1,5-2 szkl czerwonych porzeczek  ( praktycznie każdy owoc sezonowy można użyć )
- cukier puder do posypania ( ja nie używam ponieważ dla mnie ciasto samo w sobie jest dość slodkie ) .

Białka ubijamy na sztywno piane z odrobiną soli  stopniowo dodając cukier .
Następnie dodać śmietanę , budyń , mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe.
Wymieszać wszystko za pomoca łopatki z żeby nie stracić puszystości masy
Piekarnik nagrzać do 180 ' C
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułka tarta.
Połowę ciasta z lodówki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wysypać na dno tortownicy, na wierzch wykładamy masę z białek na nią wykładamy owoce , na wierzch zetrzeć druga część ciasta .
Piec ok 45 minut , gdy ciasto wychodzinam wysokie należy wydłużyć okres pieczenia do około godziny .

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz