Będziemy potrzebować:
1 kostka rosołowa
przyprawy : tymianek, bazylia, czerwona papryka, pieprz cytrynowy
ryż arborio lub zwykły 1 torebka
pierś z kurczaka ok 200 g
pieczarki (jeśli ktoś lubi)
oliwa z oliwek 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki ok pół pęczka
pomidory w puszce 1 puszka
(na 2 porcje)
staram się mięso do risotto przygotowywać dzień albo kilka godzin wcześniej, żeby dobrze się zamarynowało.
Warto wcześniej zagotować wodę i rozpuścić
kostkę rosołową.
Jedna kostka rosołowa na dwie szklanki wody.
Mięso należy pokroić w kostkę, przyprawić (przyprawami podanymi przeze mnie lub według upodobań)
Na patelni należy rozgrzać około 1 łyżki oliwy z oliwek, następnie podsmażyć pokrojony w kostkę albo wyciśnięty czosnek.
następnie dodajemy mięso i razem smażymy
Jeśli chcemy to w tym momencie należy dodać też oczyszczone i pokrojone pieczarki, ja ich nie lubię więc ten punkt omijam :)
Gdy mięso zostanie podsmażone dodajemy ryż.
W tym momencie zaczyna się cała zabawa.
Musimy cały czas mieszać i pilnować aby ryż się nie przypalił ale się podgotował. Kiedy ryż wchłonie tłuszcz z patelni dodajemy STOPNIOWO bulion. Dolewamy po trochu i mieszamy aby ryż wchłonął bulion i się podgotował.
Jak ryż będzie już prawie gotowy dodajemy pomidory z puszki. Jeśli ryż jest już bardzo miękki wrzucamy same pomidory jeśli ryż jest jeszcze twardy należy dolać trochę zalewy z pomidorów.
Teraz podkręcamy trochę gaz i szybko mieszamy zeby składniki dobrze się wymieszały i nic nie przypaliło.
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki .
Całość prezentuje się tak :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz