niedziela, 27 listopada 2016

Risotto


                                                          Będziemy potrzebować:


 1 kostka rosołowa
przyprawy : tymianek, bazylia, czerwona papryka, pieprz cytrynowy
ryż arborio lub zwykły 1 torebka

pierś z kurczaka  ok 200 g
pieczarki (jeśli ktoś lubi)
oliwa z oliwek  1 łyżka
czosnek  1 ząbek
natka pietruszki  ok pół pęczka
pomidory w puszce 1 puszka

(na 2 porcje)







staram się mięso do risotto przygotowywać dzień albo kilka godzin wcześniej,  żeby dobrze się zamarynowało.













Warto wcześniej zagotować wodę i rozpuścić 
kostkę rosołową. 
Jedna kostka rosołowa na dwie szklanki wody.
 




Mięso należy pokroić w kostkę, przyprawić (przyprawami podanymi przeze mnie lub według upodobań) 

Na patelni należy rozgrzać około 1 łyżki oliwy z oliwek, następnie podsmażyć pokrojony w kostkę albo wyciśnięty czosnek.














 następnie dodajemy mięso i razem smażymy
Jeśli chcemy to w tym momencie należy dodać też oczyszczone i pokrojone pieczarki, ja ich nie lubię więc ten punkt omijam :)













Gdy mięso zostanie podsmażone dodajemy ryż.
W tym momencie zaczyna się cała zabawa.
Musimy cały czas mieszać i pilnować aby ryż się nie przypalił ale się podgotował. Kiedy ryż wchłonie tłuszcz z patelni dodajemy STOPNIOWO bulion. Dolewamy po trochu i mieszamy aby ryż wchłonął bulion i się podgotował.











Jak ryż będzie już prawie gotowy dodajemy pomidory z puszki. Jeśli ryż jest już bardzo miękki wrzucamy same pomidory jeśli ryż jest jeszcze twardy należy dolać trochę zalewy z pomidorów. 








Teraz podkręcamy trochę gaz i szybko mieszamy  zeby składniki dobrze się wymieszały i nic nie przypaliło. 
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki .











Całość prezentuje się tak :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz