sobota, 28 października 2017

Szarlotka

Super łatwa, super szybka szarlotka. Jak zrobiłam ją na imieniny Męża rozeszła się w oka mgnieniu :)


Ja używam do tego ciasta formy do tarty  Ikea.

Potrzebujemy :


150 g masła
250 g mąki
250 g kaszy mannej
250 g cukru (zależy od tego na ile słodkie mam jabłka)
6-7 jabłek



Jabłka myję, obieram i tarkuję, lekko odsączam.
Mąkę, kaszę i cukier mieszam ze sobą w misce.
Na blaszkę wysypuję dość grubą warstwę mieszanki, na to kładę warstwę starkowanych jabłek, następnie znów sypię warstwę suchych składników i znów jabłka.
Ostatnią warstwą jest warstwa sucha.
Na wierzch tarkuję masło i obsypuję równo po całym cieście.

Ciasto pieczemy 60 minut w temperaturze 180'C.








Może jakoś super nie wygląda to ciasto, ale pachnie i smakuje obłędnie !!!
Polecam :)

2 komentarze:

  1. Świetny przepis z kaszą manną. Takie niecodzienne zastosowanie :))
    Milego weekendu życzę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować przepis :)
      Dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń