SKŁADNIKI:
6 szkl wody1 szkl barszczu białego z butelki
500 g ziemniaków
250 g kiełbasy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów
1-2 łyżeczki majeranku
3 łyżki śmietany
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
DODATKOWO
3-4 jajka
Ja osobiście nie lubie grzybów, dlatego wrzuca, dosłownie kilka grzybków suszonych , a właściwy smak nadaję zupie dodając do niej kostkę grzybową.
PRZYGOTOWANIE
Suszone grzyby płuczemy po ciepłą wodą, wrzucamy do garnka.Cebulę należy obrać i całą wrzucić do garnka.
Czosnek obieramy i dodajemy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi angielskimi.
Całość zalewamy 6 szkl wody i gotujemy. Ja gotuję zupę na małym gazie.
Kiełbasę również kroję w kostkę.
Nastawiam jajka.
Kiedy pierwsza część zupy się zagotuje ( około 30-40 minut) dorzucam do niej ziemniaki i kiełbasę.
Gotuję wszystko razem do miękkości ziemniaków.
Kiedy ziemniaki będą lekko twarde dodajemy barszcz biały i majeranek.
Mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Śmietanę mieszam z odrobiną gorącej zupy. Dodaję do zupy, podgotowuję jeszcze chwilkę i doprawiam do smaku.
Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz