poniedziałek, 11 grudnia 2017

Zupa Jesienna

Jest to bardzo  sycąca zupa, stąd jej nazwa :)

SKŁADNIKI:

6 szkl wody
1 szkl barszczu białego z butelki
500 g ziemniaków
250 g kiełbasy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów 
1-2 łyżeczki majeranku
3 łyżki śmietany
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie

DODATKOWO 


3-4 jajka


Ja osobiście nie lubie grzybów, dlatego wrzuca, dosłownie kilka grzybków suszonych , a właściwy smak nadaję zupie dodając do niej kostkę grzybową.

PRZYGOTOWANIE 

Suszone grzyby płuczemy po ciepłą wodą, wrzucamy do garnka.
Cebulę należy obrać i całą wrzucić do garnka.
Czosnek obieramy i dodajemy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi angielskimi.
Całość zalewamy 6 szkl wody i gotujemy. Ja gotuję zupę na małym gazie.




 W międzyczasie obieram i myję ziemniaki, kroje je na większą kostkę.
Kiełbasę również kroję w kostkę.
Nastawiam jajka.




Kiedy pierwsza część zupy się zagotuje ( około 30-40 minut) dorzucam do niej ziemniaki i kiełbasę.
Gotuję wszystko razem do miękkości ziemniaków.
Kiedy ziemniaki będą lekko twarde dodajemy barszcz biały i majeranek.
Mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Śmietanę mieszam z odrobiną gorącej zupy. Dodaję do zupy, podgotowuję jeszcze chwilkę i doprawiam do smaku.

Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. 












Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz