Schab z duszoną marchewką miodową
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- około 1/3 kostki smalcu
- 1 opakowanie marchewki mrożonej tej małej
- 1 łyżka masła (duża łyżka)
- 2 łyżki miodu (j. w )
- sól
- pieprz, najlepiej świeżo mielony
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy delikatnie i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 1/3 kostki smalcu. Jeśli nie lubi się smalcu można użyć innego tłuszczu, zmienia on smak potrawy, ale dalej jest ona zjadliwa ;)
Gdy tłuszcz zaczyna skwierczeć kładziemy kotlety na patelnię i obsmażamy z obu stron, w zależności od grubości kotleta zazwyczaj 2-4 minuty na stronę.
Po tym czasie zmniejszamy ogień, pędzelkiem smarujemy kotlety miodem z każdej strony i smażymy 5-7 minut aż złapią ładny złoty kolor.
Zagotowujemy wodę , lekko ją soląc. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy mrożone marchewki i gotujemy 4-5 minut , muszą być lekko twarde.
Odcedzamy , mieszamy z miodem i masłem.
Niestety brak zdjęcia, Mąż zjadł zanim zdążyłam zrobić fotkę, przy następnym gotowaniu uzupełnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz