czwartek, 15 lutego 2018

Przepis : Zupa z Tortellini


Pyszna zupa, bardzo syta z tortellini.

Składniki 

1 opakowanie tortellini z serem
2 duże marchewki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
3 łyżki masła
sól
pieprz
1/4 szkl mąki
7 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
120 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego )
1 szkl mleka


Przygotowanie 

Jeśli będziemy używać szpinaku mrożonego dobrze zacząć go już rozmrażać, jeśli świeżego, należy go opłukać.

Rozrabiamy bulion - 7 szkl 
Marchew obieramy i kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W międzyczasie w dość dużym garnku (ja używam 3 litrowy ) roztapiamy masło.
Gdy masło się roztopi podsmażamy na nim marchew i cebulę (około 5-7 min) PAMIĘTAMY o mieszaniu.
W międzyczasie czosnek należy przecisnąć przez praskę.
Gdy cebula z marchewką są już podsmażone dodajemy czosnek oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz. Podsmażamy wszystko razem co jakiś czas mieszając.

Dodajemy mąkę, mieszamy ją tak, żeby obsypała wszystkie warzywa.
Powoli, stopniowo wlewamy bulion cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Zupę zagotowujemy.
Dodajemy tortellini i gotujemy w zupie przez czas jaki jest podany na opakowaniu (zazwyczaj 12-15 minut)
Gdy makaron jest już miękki, dodajemy stopniowo 1 szkl mleka.
Zupę dobrze jest co jakiś czas przemieszać, bo może przywrzeć.
Ponownie zupę zagotowujemy .
Dodajemy szpinak, mieszamy bardzo dokładnie zupę i znów ją zagotowujemy.
Gotujemy około 5 minut. Przed podaniem dobrze jest zupę na chwilę odstawić żeby nabrała odpowiedniej konsystencji.
Jeśli zupę będziemy odgrzewać wcześniej należy dolać wody, ponieważ może mocno zgęstnieć.

SMACZNEGO




Ja nie bardzo przepadam za szpinakiem i pokombinuję co innego można by dodać do zupy żeby była jeszcze lepsza :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz